okul

Çocuğun bağımsızlığını, merakını ve öğrenme motivasyonunu destekleye bir çevrenin oluşmasında, kolaylaştırıcı çözümler, planlamalar ve tavsiyeler oluşturmayı amaçlar. Bu rehberli, düzenli, sade ve çocuğun doğal gelişimine uygun bir ortam sunarak, hem fikisel hem de duygusal gelişimini sağlar. Okulların tüm ekibini motive eder ve destekler. 

sınıf yaşam alanı nasıl olmalıdır?

hazırlanmış 
çevre

Çevre, çocukların bağımsız hareket edebilmelerini ve öğrenmeye odaklanmalarını destekleyecek şekilde düzenlenmelidir.

Çocuk Boyuna Uygun Mobilyalar:

Sınıflarda tüm mobilyalar çocukların boyuna ve ulaşabileceği seviyeye uygun olmalıdır. Çocukların rahatça kullanabileceği şekilde yerleşim planı hazırlanır.

Açık ve Düzenli Alanlar:

Sınıf düzenli ve açık olmalı, her materyalin belirli bir yeri bulunmalıdır. Çocuklar, materyalleri kolayca alıp kullanabilmeli ve işlerini bitirdikten sonra geri yerine koyabilmelidir. Bu düzen, hem bağımsızlığı hem de sorumluluğu teşvik eder. İş döngüsünü sağlama becerisini güçlendirir.

İşlevsel Öğrenme Bölgeleri

Okul öncesinde sınıflar farklı öğrenme alanlarına bölünmelidir. Her alan, çocukların belli bir beceri veya konuda kendilerini geliştirmelerine yönelik olarak tasarlanır. Bu öğrenme alanları, çocukların kendi hızlarında , yaşı ve gelişimleri paralelinde duyarlı dönemleri göz önünde bulundurularak öğrenmelerini destekler.

Günlük Yaşam Alanı:

Çocukların günlük yaşam becerilerini geliştirebileceği pratik bir alan oluşturulmalıdır. Günlük hayatı temsil eden ve öz bakım becerilerini destekleyen materyaller içerir.

Duyu Alanı:

Duyu materyalleri ile dolu bu alanda çocuklar, renkler, dokular, boyutlar ve şekiller gibi kavramları deneyimleyerek öğrenir. Bu alanda zengin materyaller bulunmalıdır. 

Matematik Alanı:

Sayılarla ve matematiksel kavramlarla tanışmak için kullanılan materyallerin bulunduğu alandır. Somuttan soyut kavramlara doğru ilerleyen araçlar yer alır. Önce miktar sonrasında sembolün geldiği, çocukların somut deneyimlerle öğrenmelerine olanak tanır.

Dil Alanı:

Dil becerilerinin geliştirilmesi için tasarlanmış bu alanda, okuma ve yazma materyalleri yer alır. Çocukların dil becerilerini bağımsız olarak keşfetmelerine yardımcı olur.

Kültür Alanı:

Kültürel farklılıklara farkındalık oluşturan alandır. Ayrıca botanik, zooloji ve coğrafya alanları kapsar. 


bağımsızlığı 
ve özgürlüğü destekleyen ortam

Çocukların bağımsızlıkları çok önemlidir. Çevre, çocukların yardım almadan hareket edebileceği, materyalleri keşfedebileceği ve kendi öğrenme süreçlerini yönetebileceği şekilde düzenlenmelidir. Sanat ve estetik değerler önemlidir. 

Erişilebilir Materyaller:

Tüm materyaller ve araçlar çocukların kolayca ulaşabileceği raflarda düzenli bir şekilde yer almalıdır. Çocuklar, kendi başlarına istedikleri materyali alabilmeli ve bitirdikten sonra geri yerine koyabilmelidir.

Seçim Özgürlüğü:

Sınıflarında çocuklar, hangi iş üzerinde çalışmak istediklerine kendi başlarına karar verirler. Öğretmen, sadece rehberlik eder ve yönlendirir ; çocukların ilgi alanlarına göre öğrenmelerine izin verir. Bu nedenle sınıf düzeni, çocukların serbestçe ulaşabileceği ve öğrenme alanlarını keşfedebileceği şekilde açık ve esnek olmalıdır.

Sade, Düzenli ve Estetik Tasarım

Okul öncesinde çocukların yaşam alanları ve sınıfları sade ve düzenli olmalıdır. Fazla uyarıcıdan uzak, doğru bir dekorasyon çocukların dikkatini toplaması ve odaklanmasına yardımcı olur.

Doğal Malzemeler:

Sanat çalışmalarında doğal malzemeler tavsiye edilir. Ahşap malzemeler, pamuk ve yün gibi doğal kumaşlar, sade ve sakin renkler kullanılır. Bu hem çevreye duyarlılığı teşvik eder hem de daha sakin ve sıcak bir atmosfer oluşturur.

Sanat ve Doğal Öğeler:

Sınıfta, doğa ve sanatla bağlantı kuran unsurlar bulunmalıdır. Canlı bitkiler, doğal ışık, basit sanat eserleri ve doğadan gelen materyaller (taşlar, yapraklar) sınıfa dahil edilerek çocukların doğayla olan bağları güçlendirilir.

hareket ve fiziksel
aktivite alanı

Çocukların doğal hareket etme ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için sınıfta hareket özgürlüğü sağlanmalıdır. Sınıflarda çocukların fiziksel aktivite yapabilecekleri alanlar bulunmalıdır.

Büyük Hareket Alanı:

Çocukların fiziksel hareketlerini geliştirmeleri için serbestçe dolaşabilecekleri geniş bir alan bırakılmalıdır. Örneğin, yıkama çalışmaları, denge tahtaları, egzersiz araçları gibi materyallerle fiziksel aktivitelere olanak sağlanır.

İnce Motor Becerileri İçin Alanlar:

Çocukların ince motor becerilerini geliştirebileceği masalar, aletler ve el işi malzemeleri ile dolu bir alan sağlanabilir.

duygusal ve sosyal gelişimi destekleyen ortam 

Okul öncesi eğitimi çocukların hem duygusal hem de sosyal becerilerini geliştirebilecekleri bir çevre sunar. Çocuklar kendi hızlarında öğrenir ve sosyal etkileşimler yoluyla birlikte çalışmayı öğrenirler.

Toplumsal İşbirliği Alanı:

Okul-Aile işbirliği çocukların birlikte çalışarak öğrenmelerini teşvik eder. Atölyeler , ortak çalışma alanları, çocukların grup projeleri yapmalarına ve işbirliği becerilerini geliştirmelerine olanak tanır.

günlük rutineler ve düzen

Sınıfta belirli rutinlerin olması, çocukların güven duymalarını ve bağımsızlıklarını geliştirmelerini sağlar.

Net Bir Günlük Akış:

Çocuklar için belirli bir günlük akış oluşturulmalıdır. Bu, çalışma zamanları, yemek zamanları ve dinlenme zamanlarını içermelidir. Rutinler, çocukların kendilerini güvende hissetmelerine ve bağımsızlıklarını kazanmalarına yardımcı olur.

Sorumluluklar:

Sınıflarda çocuklara sorumluluk verilmelidir. Örneğin, sınıfın düzenini sağlamak, bitkileri sulamak veya masayı hazırlamak gibi küçük görevler, çocukların sorumluluk bilincini geliştirir.